Sunday, October 9, 2011

Malaysia chocolate fair 2011

Seronok juga system shift yang baru di-implemented ni.. After shift malam akan dapat off.. So, ada skali off tu aku pun balik la ke KL....

Masa di KL, singgah la sebentar ke mid valley. Masa tu ada Malaysia chocolate Fair 2011 yang diadakan selama 3 hari dari 7-9 october 2011...

Tapi aku pergi masa hari pertama pameran tersebut so, mcm takdela meriah sgt..
hrm... Korang tau tak asal usul coklat ni?

coklat berasal dari biji buah koko yang mula2 tumbuh di daerah Amazon utara sehingga ke amerika latin.


kemudian pada awal abad ke 15, Bangsa eropa membawa coklat ke eropah. Kira-kira 100 tahun selepas kedatangan koko di Eropah, coklat amat terkenal di London hingga didirikan “rumah coklat” untuk menyimpan bahan persediaan dan penyediaan coklat (diilham dari rumah kopi). Rumah coklat pertama dibuka pada 1657.

tapi sekarang coklat telah tersebar dalam pelbagai bentuk makanan di seluruh negara.

So, masa kat sini aku mengambil kesempatan ni utk merasa semua jenis coklat yg di hasilkan oleh orang tempatan kite.. 
"Malaysia boleh" la katakan...hehe..

ni contoh2 coklat yang diorang pamerkan..

 my dream table


 this one la yang aku paling suke... hehe..kreative la diorang ni
 ni antara coklat yang diorang bg rasa...
Walaupon rasa die takla sesedap coklat yang dari luar negara.. tapi bolehla.... hehe..

 ni booth utk siape yang nak hadiahkan coklat sebagai hantaran or hadiah hari jadi or sebagainya..

At last, aku beli ice blended coklat yang ada dijual disini... 
rasa die...erm boleh tahan. Harga murah je.. Rm3.50

Coklat boleh diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin hingga ke pernyataan cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.


No comments: